Kosthold 2

Det finnes mange forskjellige dietter og slankekurer, alle med samme formål. dvs gi deg noe mer håndfast å forholde deg til når det gjelder energiinntaket når kostholdet ditt har slått feil ut og gitt deg resultater du ikke ønsket… (Diet=way of life).

Energi inn – Energi ut= null. Det er der vi ønsker å være som oftest. Hvis vi skal opp i vekt så må vi spise mer og hvis vi skal ned i vekt, spise mindre. Så enkelt er det men likevel så vanskelig med dagens tilgang på ferdigmat og energi tette produkter.

Lær deg å telle kalorier! Kjedelig sier du…? Hvis du vil ha mest mulig ut av din diett, uansett hva den er og går ut på så er dette den beste veien for å få raske og varige resultater.

30 – 40 – 30? 30 Energiprosent fra Protein – 40 Energiprosent fra karbohydrater – 30 Energiprosent fra fett

1 gram protein gir 4 kcal
1 gram karbohydrat gir 4 kcal
1 gram fett gir 9 kcal

Dette er makronutrientene (prot, karb, fett) du skal ha i deg hver dag for å leve. I naturlige makronutrienter så er det fullstappet med mikronutrienter slik som vitaminer og mineraler. Med naturlig så menes de produktene som kommer uten innholdsdeklarasjon, slik som tomat, agurk, salat, brokkoli, kylling, fisk, eple, banan, nøtter osv…..

Gjør et forsøk med å veie opp pasta kontra en eller fler grønnsaker som til sammen skal gi deg 400 kcal karbohydrat fra en karbohydrat makronutrient (grønnsaker, frukt, korn pasta og ris). Bruk matvaretabellen.no

Karb Protein Fett Kcal/100g
Pasta (tørr) 65 11 1,5 340
Brød 40 8 2 240
Brokkoli 2 3 0,3 30
Gulrot 7 0,7 0,1 36

Det blir mye mettende grønnsaker som er fullstappet av både mineraler, vitaminer og ikke minst proteiner… Hvis du ser nøye på listen så inneholder faktisk brokkoli mer protein enn karbohydrat men regnes som en karbohydrat kilde. Du må spise 10 ganger mer brokkoli enn pasta for å få samme mengde karbohydrat, men spiser du brokkoli så har du samtidig fått i deg 3 ganger så mye protein og haugevis med vitaminer og mineraler som kroppen din trenger. Valget er enkelt mener da jeg hvis du på alvor vil ha en helse i verdensklasse.

Men som jeg skrev i kosthold 1 så er dette hva ditt daglige kosthold bør bestå av, ikke hva en søndags middag hos familie og venner må inneholde.

CrossFit har i lang tid sverget til en variant av Paleo kosthold (steinalders kost) og de beste utøverne som er i verdens klasse holder seg til dette kostholdet sammen med Zone Diet. dvs at det fungerer uansett på hvilket nivå du er på, dette er brensel som fungerer for Formel 1 mennesker, hvorfor skal du nøye deg med dårligere drivstoff???

Zone Diet er bygget opp etter hva din kropp trenger for å få en best mulig hormonell balanse. Hormonell balanse påvirker svært mange og viktige komponenter av din helse, kroppssammensetning, energi utnyttelse og blodets kjemiske innhold og mye mer. Dietten hjelper deg med å prestere mer uten å legge på deg fett. dvs en diett som støtter ditt aktivitetsnivå og din ønskede kroppsform.

Den tar utgangspunkt i din fettfrie kroppsvekt da det kun er den som forbruker energi, mer muskler=>større energibehov=>mer bruk av musklene (aktivitetsnivå)=> større energibehov.

Dvs at hvis jeg har en tvillingbror som er eksakt like stor som meg og med samme muskel masse, så skal vi spise like mye av hver makronutrient. Men hvis en av oss er mye mer aktiv enn den andre så skal den aktive av oss justere energiinntaket med? Just det, kun fett mengden skal økes, vi skal fortsatt spise de samme mengdene protein og karbohydrat. En form av LCHF med andre ord… som også er bevist å fungere for svært mange.

Men nå er kanskje ikke planen din å bli en formel 1 menneske på elite nivå. Men prøv likevel å holde deg til dette kostholdet da det har så utrolig mange fordeler mot å fylle på med dårlig drivstoff som kroppen vår ikke er lagd for. Du fyller ikke diesel på en bensin bil og du fyller ikke vanlig bensin på en formel 1 bil… Så min anbefaling er å fylle på formel 1 drivstoff men ikke nødvendigvis trene på elite nivå, hvis det ikke er dit du vil. Vi har alle samme motor montert i karosseriet og bør gi den det beste drivstoffet den kan få og som skaper en hormonell balanse på tre svært viktige hormoner: insulin, glukagon og eikosanoider.

Så søk i vei på Paleo og zone diet slik at du kan begynne å fylle på med formel 1 drivstoff 🙂

Eller

Ta kontakt så skal jeg hjelpe de på veien videre.

=> Kosthold 3